Elektriksel Ürünlerin CE Uygunluk Sertifikalandırılması (EC-Certificate of Conformity)
Elektriksel Güvenlik Testlerinin Gerçekleştirilmesi
Alçak Gerilim Cihazları Direktifi
(2006/95/EC)
EN 60335-1 : Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin – Bölüm 1 : Genel Kurallar
EN 61010-1 : Ölçme, Kontrol ve Laboratuarlarda Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin Güvenlik Özellikleri – Bölüm 1 : Genel Özellikler
EN 60598-1 : Aydınlatma Armatürleri – Bölüm 1 : Genel Kurallar ve Deneyler
EN 60950-1 : Bilgi teknolojisi cihazları – Güvenlik – Bölüm 1: Genel kurallar
EN 60034-1 : Döner Elektrik Makinaları – Bölüm 1 : Beyan Değerleri ve Performansı
EN 60601-1-1 : Elektrikli Tıbbi Ekipman – Bölüm 1: Güvenlik İçin Genel Özellikler, Elektrikli Tıbbi Sistemler İçin Güvenlik Özellikleri
Makina Emniyeti Direktifi
(98/37/EC)
EN 60204-1 : Makinalarda Güvenlik – Makinaların Elektrik Cihazları – Bölüm 1 : Genel Kurallar
EN 60335 testleri EN 1050 Risk Analizi
Elektriksel Güvenlik Testleri
elektiriksel-guvenlik
Makina ve elektirkli aletlerde Güvenlik Testleri
Elektriksel Güvenlik; kullanıcıların akım, gerilim gibi insan sağlığı üzerinde tehlike arz edecek elektriksel özelliklerin kullanıcıya zarar vermesini engellemek amacıyla alınan her türlü tedbirdir. Özellikle fabrikalarda üretilen cihazlarda tasarım ve üretim hataları olması durumunda o aleti kullanan kullanıcının sağlığı tehlikeye girebilir. Bu yüzden bunların denetlenmesi, ölçülmesi ve önlenmesi amacıyla testler yapan cihazlar da elektriksel güvenlik test cihazlarıdır.
Elektriksel güvenlik testlerinin yapılması çok önemlidir. Elektriksel Güvenliği yapılmayan bir sistem can ve mal kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. Yani bu testlerin yapılması hayati önem taşımaktadır. Hem de bir cihazın bir çok elektriksel güvenlik testlerini bir cihaz üzerinden gerçekleştiriyorsak, işimiz daha da kolaylaşır. Elektriksel Güvenlik Testleri özellikle CE Belgesi almak isteyen üreticiler tarafından kullanılması zorunludur.
CE İşareti Elektriksel Güvenlik Test
CE işareti, bir ürün ya da ürün grubunun, Avrupa Birliği’nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konularında oluşturmuş olduğu ürün yönergesi olarak bilinen temel şartlarına uygun olduğunu gösterir. CE işareti bir kalite işareti olarak bilinmemelidir. CE işareti, ürünün satıldığı pazarda yasal olarak yer alabileceğinin bir işaretidir. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda, üretici firma tarafından koşulsuz geri çekileceğinin göstergesidir. Bu yüzden bu ürünlerin CE belgesine sahip olmaları için CE Test Cihazları ( Elektriksel Güvenlik Test Cihazları ) ile test edilmeleri gerekmetedir.
tested olcum ve belgelendirme
Topraklama Direnci Testi
Dielektrik Dayanım Testi
Güç Ve Akım Girişi Sapmaları Testi
Kaçak Akım Demeyi – Artık Gerilim Testi
İzolasyon(Yalıtım Direnci Testi)
Isınma Testi
Elektromanyetik Alan Ölçümleri Testi
IP (Sıvı ve Katı Cisimlerin Girişine Karşı Koruma) Testleri
Kuru Sıcak 11- Kuru Soğuk 12- İklimlendirme/ Neme Karşı Dayanıklılık Testi
Creepage/Clearance Testleri
Bilyeli Basınç Testi
Kızaran Tel Testi
İğne Alevi Testi
Titreşim/Şok Testi
Ömür Testleri
Kontak Akımı Testi
Ana şebeke voltaj ve frekans ölçümü
Akım tüketimi testi
Toprak sürekliliği testi
Fonksiyonel testler
Güç ölçümü
Sigorta testi birçok test uygulanmaktadır.
LVD Testi
Elektrikli cihazların emniyet gerekleri ve uygunluk değerlendirme prosedürlerini sağladıktan sonra piyasaya arzı için gerekli olan emniyet kuralları ile uygunluk değerlendirme prosedürlerine ilişkin unsurları belirlemektir.
Ürünlerin ilgili oldukları diğer ürünlerle birlikte tam olarak kurulması, bakımı ve kullanılması durumunda insan, hayvan ve mallar için elektrik emniyeti ile ilgilidir.
LVD ( Low Voltage Directive ), Türkçe olarak Alçak Gerilim Direktifi, alternatif akım için 50 volt 1000 volt arasında, doğru akım için 75 volt – 1500 volt arasında bulunan elektrikli cihazları kapsamaktadır. LVD, cihazların elektriksel güvenlik açısından uygun olup olmadığını denetlemektedir.
LVD ( 2006/95/AT ya da 2006/95/ec ) Avrupa Birliği tarafından kabul edilmiş ve ürünlerin ilgili standartlarında testlerinin ve muayenelerinin yapılmış olmasını ister.
LVD cihazlarınızın çevreye, insanlara ve canlılara karşı elektriksel ve mekanik tehlikeler ile ilgili güvenlik test ve muayeneleri yapılmaktadır.
İzolasyon (Yalıtım Direnci Testi) Testi
İzolasyon direnci ölçümü elektriksel aletlerin güvenlik anlamında en önemli testlerinden biridir. Bir cihaz çalışıyorken gerilim bulunduğu bölümleri ile gerilim bulunmayan bölümleri arası her daim izole olmalıdır. Çünkü elektrik enerjisi olmaması gereken bölümlerin enerji aldığı takdirde kullanıcılar açısından can güvenliği tehlikeye girebilir. Bu yüzden cihazın içinde veya dışındaki her bölümde enerjinin olduğu ve olmadığı bölümler arası yalıtkan olmalıdır.
Polarite Testi
Elektriksel polarite her elektriksel devrede mevcuttur. Elektronlar negatif kutuptan pozitif kutba doğru hareket ederler ancak akım ters yönde gösterilir. DC akımda bir kutup daima negatif, bir kutup ise daima pozitiftir ve elektronların yönü daima sabittir. Fakat alternatif akımda bu kutuplar frekansa göre değiştiği için elektronların yönü de sürekli değişmektedir. Cihazları şebekeye bağlarken de doğru polarite de bağlanması gereklidir. İşte polarite testi de şebekenin aktif ve nötr olan uçlarının cihazın ilgili doğru uçlarına bağlanıp bağlanmadığını bir ölçüm cihazı aracılığıyla karar vererek uygulanabilen bir testtir. Cihazlar için önemli bir güvenlik testi olan polarite testi elektriksel güvenlik test cihazları tarafından kolaylıkla yapılabilir.
Kaçak Akım Ölçümü Testi
Gerilim altında ki bir iletkenin, gövdeye yalıtım hatası sonucu temas etmesi ile toprağa akan akıma “toprak kaçak akımı” testi denir.